Elveția, Singapore și Marea Britanie conduc în topul Global Talent Competitiveness Index 2017

COMUNICAT DE PRESĂ ADECCO GROUP

România ocupă locul 55, după Bulgaria și Kazahstan și cu o poziție în fața Rusiei. Copenhaga, Zurich, Helsinki și San Francisco domină primul top al celor mai competitive orașe

INSEAD, școala de business pentru întreaga lume, a lansat astăzi a patra ediție a Global Talent Competitiveness Index (GTCI). Realizat în parteneriat cu Grupul Adecco și Human Capital Leadership Institute din Singapore (HCLI), GTCI este un raport anual care compară capacitatea țărilor de a concura pentru candidați.  GTCI măsoară modul în care țările cultivă, atrag și păstrează candidații, oferind resurse pentru factorii de decizie pentru a dezvolta strategii pentru creșterea competitivității lor pe piața globală a muncii. Tema acestei a patra ediții a GTCI este Talent și Tehnologie: viitorul locului de muncă.   Ediția 2017 explorează efectele schimbărilor tehnologice asupra competitivității candidaților, susținând că în timp ce locurile de muncă la toate nivelurile continuă să fie înlocuite cu mașini, tehnologia creează totodată noi oportunități. Cu toate acestea, oamenii și organizațiile vor trebui să se adapteze la un mediu de lucru în care tehnologia, abilitățile personale, flexibilitatea și colaborarea dintre candidați reprezintă cheia succesului, și în care rețelele orizontale înlocuiesc ierarhiile. Guvernele și companiile trebuie să lucreze împreună pentru a construi sisteme educaționale și politici specifice pieței muncii adecvate noilor realități. Elveția și Singapore ocupă primele locuri în GTCI 2017, iar patru țări nordice sunt prezente în top 10 (Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia). Marea Britanie și Statele Unite ale Americii se găsesc pe locul al treilea și al patrulea.

Top 10 Global Talent Competitiveness Index 2017

2017 Global Talent Competitiveness Index | INSEAD

INSEAD, The Business School for the World, today released the fourth edition of Global Talent Competitiveness Index (GTCI). Produced in partnership with The Adecco Group and the Human Capital Leadership Institute of Singapore (HCLI), the GTCI is an annual benchmarking report that measures the ability of countries to compete for talent.

Țările de la vârful topului împărtășesc trăsături-cheie, cum ar fi sisteme educaționale care satisfac nevoile economiei, politici de angajare care favorizează flexibilitatea, mobilitatea și spiritul antreprenorial, precum și relații strânse între mediul de afaceri și decidenții politici.   România se clasează pe locul 55 din 118 țări analizate în raport. Cele șase criterii luate în calcul de realizatorii studiului sunt modul în care România formează candidați, îi atrage, îi dezvoltă, îi reține și ce aptitudini tehnice și globale au aceștia. Cea mai slabă plasare în clasamentul GTCI este legată de atragerea candidaților. La acest capitol, țara noastră se situează pe locul 82. În cazul formării candidaților, țara noastră se plasează pe locul 65. În cazul cunoștințelor globale, România ocupă locul 60, iar în cazul reținerii candidaților și a aptitudinilor tehnice, țara noastră ocupă în ambele cazuri locul 56. Singurul capitol la care România performează mai bine este cel al dezvoltării resurselor umane. La acest capitol ne situăm pe locul 53.

Avansul rapid al automatizării și inteligența artificială reprezintă sursa celei mai profunde schimbări a modului în care trăim și muncim. Tranziția nu va fi una ușoară, așa că guvernele și companiile trebuie să acționeze. Reformele sistemului de educație sunt extrem de necesare pentru a oferi candidaților abilitățile tehnice și sociale potrivite, precum și capacitatea de a se adapta la schimbările ce vor veni. Pe măsură ce multi-cariera devine un lucru obișnuit, muncitorii trebuie să își crească șansele de a fi recrutați prin apelarea la învățarea pe tot parcursul vieții. În același timp, politicile de angajare trebuie să combine flexibilitatea cu nevoia angajatorilor de protecție socială. Numai lucrând împreună vom răspunde acestor provocări, vom folosi pe deplin munca oamenilor și vom prospera”.

Alain Dehaze, Adecco Group Chief Executive Officer

Pentru prima dată, raportul GCTCI analizează nu doar țări, ci și orașe. Din 46 de metropole, Copenhaga se plasează pe locul întâi, urmată de Zurich și Helsinki. San Francisco și Los Angeles sunt singurele două orașe americane prezente în top zece, pe locul 4 și 8, respectiv. Sydney și Singapore, care se plasează în clasament pe locul al 12-lea și al 19-lea, conduc în regiunea Asia-Pacific. Toate orașele din primele poziții ale topului combină un grad ridicat de calitate a vieții, conectivitate ridicată, precum și oportunități pentru cariere internaționale.

Concluzii:

• Tehnologia și hiper-conectivitatea schimbă natura muncii: împreună cu factorii demografici, economici și sociali, aceștia încurajează dezvoltarea unei forțe de muncă mai independente și dispersate. Flexibilitatea este cuvântul de ordine al epocii noastre, așa cum sunt trecerea de la un mediu de lucru bazat pe ocuparea forței de muncă tradiționale (salariat), la una în care 30% din populația activă din SUA și Europa sunt agenți independenți.

• Cu toții trebuie să ne gândim dincolo de automatizare: nu este vorba doar despre tehnologie. Ne confruntăm cu o profundă transformare a societății, a organizațiilor, a carierelor, a educației și a locurilor de muncă. Organizațiile devin mai plate și interconectate; rezultatele și colaborarea câștigă în fața autorității și ierarhiei; cariera multiplă devine norma.
  • Aptitudinile tehnice PLUS competențele sociale sunt cruciale pentru noul profil al candidatului din moment de inovarea este tot mai des rezultatul colaborării. Din moment ce lumea în care trăim este atât de imprevizibilă, tinerii trebuie să fie ajutați să "învețe cum să învețe", să se bazeze pe creativitate, să fie orientați către rezolvarea problemelor și să dezvolte abilități de comunicare. Curicula trebuie să se bazeze experimentare și proiecte, inclusiv prin oportunități de formare bazate pe muncă, cum ar fi sistemele de ucenicie. În epoca carierelor multiple, învățarea pe tot parcursul vieții este o necesitate.
  • Politicile educaționale și de pe piața forței de muncă sunt provocările cheie ale schimbărilor profunde: cooperarea dintre guvern, mediul de afaceri și instituțiile de învățământ este esențială pentru a asigura reforma rapidă a sistemului de învățământ și pentru elaborarea politicilor de ocupare, care combină flexibilitatea pieței forței de muncă cu protecția socială.
Pentru mai multe informații despre studiul Global Talent Competitiveness Index și pentru descăracrea sa, vizitați pagina: www.gtci2017.com Pentru mai multe detali, contactați: Adecco Group Press Office Press.office@adecco.com sau +41 (0) 44 878 87 87 - www.adecco.com

Despre INSEAD, Școala de Business pentru întreaga lume

Ca una din cele mai mari și mai importante școli de business din lume, INSEAD aduce împreună oameni, culturi și idei pentru a schimba vieți și a transforma organizații. Toate studiile și cursurile noastre au la bază o perspectivă globală și diversitate culturală. Cu campusuri universitare în Europa (Franța), Asia (Singapore) și Abu Dhabi, lucrările de cercetare și cursuri de business ale INSEAD cuprind trei continente. Cei 145 de membri renumiți ai Facultății din 40 de țări inspiră mai mult de 1.400 de cursanți anual în cursuri MBA, executive MBA, specializări de master și de doctorat. În plus, peste 11.000 de directori executivi participă în fiecare an la programele INSEAD dedicate lor. Multe detalii despre INSEAD: www.insead.edu.

Despre Adecco Group

Grupul Adecco, cu sediul în Zurich, Elveția, este liderul mondial al soluțiilor de HR. Cu peste 33.000 angajați full time și circa 5.100 de sucursale în peste 60 de țări și teritorii, Adecco oferă o paletă largă de servicii, punând în legătură circa 700.000 de asociați cu clienții noștri în fiecare zi. Serviciile oferite fac parte din categoria mai largă a angajărilor temporare, angajărilor permanente, schimbarea domeniului de activitate, dezvoltare a angajaților și outsourcing și consultanță. Grupul Adecco este face parte din Fortune Global 500, grupul celor mai importante companii din lume. Adecco este înregistrată în elveția și listată la bursa de valori elvețiană cu simbolul ADEN.

Creştere de peste 40% în recrutare în semestrul 1, deficit de personal în toate domeniile

Anul 2017 este cel mai bun pe piața HR din ultimii 10 ani, din perspectiva volumelor de recrutare, a solicitărilor venite din partea companiilor și a pozițiilor închise. Potrivit datelor Adecco Professional Placement, se înregistrează o creștere de peste 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. Lunar, Adecco procesează peste 700 de cereri și plasează aproximativ 400 de candidați clienților din România, prin toate diviziile de recrutare, Permanent Placement, Professional & Executive Search.
Industria românească are nevoie de 10.000 de roboți

Producătorii industriali din România au nevoie de investiții masive în automatizare și robotizare pentru a se adapta la actualele condiții, caracterizate de creșterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat și necesitatea asimilării în producție a

Smartphone-urile și accesoriile wearable, în topul produselor tech preferate de români în luna iubirii

În perioada 7 februarie – 15 martie, în magazinele EuroGsm, clienții vor putea achiziționa telefoane la prețuri speciale, împreună cu servicii Orange.  Printre cele mai căutate produse în această lună vor fi căștile Bluetooth, telefoanele smart, smartwatch-urile, brățări